Okulumuz idareci, öğretmen ve öğrencileriyle birlikte 20 Aralık Cuma günü Kelenderis Antik Kenti kazı çalışmalarını yerinde izlemek üzere bir gezi tertip ettik. Gezi süresince bize rehberlik eden Doç. Dr. Mahmut Aydın'a (Batman Üniversitesi), Arkeolog Gümrah Doğan'a ve bize ilgilerini esirgemeyen diğer çalışanlara okulumuz adına teşekkür ediyoruz.
KELENDERİS ANTİK KENTİ
Mersin ili, Aydıncık ilçesinde yer alan Kelenderis Antik Kenti, antik kaynaklara göre Kilikya’nın tanrılarından olan Sandon tarafından kurulmuştur. Anadolu’nun yerli halkı olan Luwiler, kentin ilk halkı olarak kabul edilir. MÖ 10. yüzyılda Fenikeliler, MÖ 8. yüzyılda İyonyalılar tarafından göç alarak koloniler tarafından iskân görmüştür. MÖ 6. yüzyılda ise Dağlık Kilikya’da kurulan Pirindu Krallığı başkentinin limanı olma özelliğini üstlenerek stratejik konumu güçlenmiştir. Babiller ve Persler tarafından işgale uğrayan kent asıl gelişimini MÖ 5. yüzyılda gerçekleştirmiştir. Yüzyıllarca bağımsızlığını koruyan kent MS 1. yüzyılda yarı bağımsızlığını ilan etmiştir. 7. yüzyılda yeniden güç kazanan kent, 9. yüzyıldan Osmanlı Dönemi’ne kadar faaliyetlerini sürdürerek tarih sahnesinde yerini almıştır.
Kentte yapılan çalışmalarda en erken somut buluntular “Akropolis” (Yukarı Kent)’te ele geçmiştir. MÖ 8. yüzyıla ait buluntular kentin en az 2700 yıllık tarihine ışık tutmaktadır. “Aşağı Kent” olarak adlandırılan, kamu ve sivil yapıların bulunduğu bölümde Roma Dönemi’ne ait Odeion, tapınak, havuz ve çeşme binası ile MS 3. yüzyıla ait Liman Hamamı en erken mimari yapılardır. 7. yüzyıla ait yaklaşık 400 metrekare mozaiğe sahip Agora Bazilika ile kentin haritasının tasvir edildiği Liman Mozaiği Doğu Roma Dönemi’ne ait yapılardır. Kent merkezinde yer alan kilise ile laboratuvar binaları Osmanlı Dönemi’ne ait yapıları oluşturmaktadır.
1987 yılında başlayan arkeolojik çalışmalar Cumhurbaşkanlığı kararlı kazılar listesine girerek 2021 yılından itibaren 12 ay boyunca devam etmektedir.
Kazı başkanı (2021/…): Doç. Dr. Mahmut AYDIN (Batman Üniversitesi )
Kazı Ekibi:
Arkeolog Gümrah DOĞAN (Kültür ve Turizm Bakanlığı/Silifke Müze Müdürlüğü)
Arkeolog Hüseyin TANRIKULU (Kültür ve Turizm Bakanlığı/Silifke Müze Müdürlüğü)
Arkeolog Mustafa ÜLKER (Kültür ve Turizm Bakanlığı/Silifke Müze Müdürlüğü)
Arkeolog Mehmet Reşit KONDUKÇU (Kültür ve Turizm Bakanlığı/Silifke Müze Müdürlüğü)
Restoratör Burcu Taş TANRIKULU (Kültür ve Turizm Bakanlığı/Silifke Müze Müdürlüğü)
Arkeolog Murat ALKIŞ (Doktorant/Kazı Ekip Üyesi)
Eda Bebek ŞAFAK (Kazı Ekip Üyesi)